D

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

TEXNIKEΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΩΝ ΣΤΡΟΦΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HVAC

Εισαγωγή

Οι προδιαγραφές, βασίστηκαν στα ελάχιστα κριτήρια που είναι απαραίτητα για την αξιόπιστη λειτουργία ρυθμιστών στροφών κινητήρων εναλλασσομένου ρεύματος όταν χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές Θέρμανσης, Αερισμού, Κλιματισμού.

Παρότι είναι ευρέως γνωστό ότι οι ρυθμιστές στροφών παρέχουν υψηλό συντελεστή απόδοσης και δημιουργούν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ρυθμίζοντας τις στροφές του εξοπλισμού μιας διεργασίας, άλλα πιθανά προβλήματα όπως οι παρεμβολές από ραδιοφωνικά παράσιτα, οι διαταραχές από αρμονικές και η κακή συμπεριφορά του κινητήρα μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματά τους.
Η πλήρης συμβατότητα με τις προδιαγραφές, μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί, ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην τιμή, όμως η αποκατάσταση των προβλήματων που μπορούν να προκύψουν αργότερα σαν συνέπεια λανθασμένης επιλογής, μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και απαγορευτικά πολυέξοδη.
Η πλειοψηφία των ρυθμιστών στροφών της αγοράς, βασίζεται στην αρχή PWM ( Pulse Width Modulation), όμως η ομοιότητα τους φτάνει μέχρι εδώ καθώς η δημιουργία της κυματομορφής της τάσης εξόδου, η προστασία του κινητήρα, η απόδοση του κινητήρα καθώς και οι μέθοδοι μείωσης των αρμονικών και των ραδιοφωνικών παρεμβολών (RFI) , διαχωρίζουν τους ρυθμιστές και ως προς την απόδοσή τους και ως προς την τιμή τους.
Ο κύριος λόγος για το επιπλέον κόστος είναι ότι πολλά από τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για την μείωση των αρμονικών και των ραδιοφωνικών παρεμβολών καθώς και για τη βελτίωση της προστασίας του κινητήρα είναι ηλεκτρονικός εξοπλισμός που είναι ακριβός και καταλαμβάνει χώρο μέσα στον ρυθμιστή.
Πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν την ποσότητα των αρμονικών διαταραχών που μπορεί να δημιουργήσει ο ρυθμιστής στροφών αν δεν είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα φίλτρα καταστολής αρμονικών, ούτε για την αύξηση του ρεύματος που καταναλώνει ο ρυθμιστής αν δεν είναι εφοδιασμένος με αυτά τα πηνία.
Τα αρμονικά φορτία έχουν αρχίσει να θίγονται την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της χρήσης των ρυθμιστών στροφών, αλλά η γνώση που απαιτείται για να διατηρούνται οι παροχές «καθαρές» δεν συμβαδίζει με την τεχνολογία με αποτέλεσμα πολλές εγκαταστάσεις, να υποφέρουν από προβλήματα αρμονικών.
Αλλα σημαντικά θέματα όπως οι ραδιοφωνικές παρεμβολές (RFI), η γαλβανική απομόνωση και ο μεγάλος χρόνος ζωής του κινητήρα, είναι επίσης ζωτικά στο να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις χωρίς προβλήματα.
Αυτές οι προδιαγραφές παρουσιάζουν μια αμερόληπτη άποψη των τεχνικών απαιτήσεων, αναγκαίων για τη διασφάλιση υψηλής απόδοσης και αξιοπιστίας με τις ελάχιστες διαταραχές στις εγκαταστάσεις.





ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΩΝ

1.0 ΓΕΝΙΚΑ

1.1 Ο ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τον έλεγχο της ταχύτητας τριφασικών επαγωγικών κινητήρων, 400V.

1.2 O ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να είναι ικανός να λειτουργεί συνεχώς στο ονομαστικό φορτίο με μεταβολές της τάσεως τροφοδοσίας +/- 10% και της συχνότητας τροφοδοσίας +/- 2%.

1.3 O ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να είναι ικανός να λειτουργεί συνεχώς στο ονομαστικό φορτίο σε θερμοκρασία 50ºC. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο ρυθμιστής δεν θα εκτίθεται άμεσα σε ηλιακό φώς ή στις καιρικές συνθήκες.

1.4 Οπου οι ρυθμιστές τοποθετούνται ξεχωριστά επίτοιχα, η προστασία του περιβλήματος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις παρακάτω οδηγίες :

· Σε καθαρές περιοχές όπου δεν υπάρχει ούτε σκόνη ούτε υγρασία, ο βαθμός προστασίας πρέπει να είναι κατ’ελάχιστο IP20.

· Σε περιοχές όπου υπάρχει υγρασία και γενικά δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, ο βαθμός προστασίας πρέπει να είναι IP55.

1.5 Οι ρυθμιστές στροφών θα πρέπει να έχουν μεταλλικό περίβλημα ώστε να αποτρέψουν τον ακτινοβολούμενο ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο να επηρεάσει τη λειτουργία άλλου εξοπλισμού. Τα μεταλλικά περιβλήματα θα πρέπει να είναι γειωμένα με σύνδεση χαμηλής σύνθετης αντίστασης με την κεντρική γείωση.

1.6 Προτεραιότητα θα δοθεί σε υποψήφιους προμηθευτές που θα προσφέρουν μία και μοναδική σειρά ρυθμιστών στροφών που θα καλύπτει όλο το εύρος ισχύος που απαιτείται έτσι ώστε να εξασφαλίζονται κοινή επικοινωνία με τους χρήστες, κοινά βοηθητικά κυκλώματα και κοινά ανταλλακτικά.

1.7 O ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να κατασκευάζεται με διαδικασίες που διασφαλίζουν την ποιότητα, σύμφωνα με το πρότυπο ISO9001


2.0 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ

2.1 Οι ρυθμιστές στροφών θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένοι για λειτουργία σε συστήματα Θέρμανσης – Αερισμού – Κλιματισμού (HVAC). Η κυματομορφή της εξόδου θα εξασφαλίζει ότι ο μέγιστος συντελεστής απόδοσης θα αποδίδεται από τον κινητήρα και τον ρυθμιστή σε όλα τα φορτία και όλες τις στροφές. Η συχνότητα και η τάση της εξόδου θα είναι κατάλληλη για τον έλεγχο φορτίων τετραγωνικής ροπής που δημιουργούνται από αντλίες και ανεμιστήρες στο μέγιστο βαθμό απόδοσης.
Ο ρυθμιστής θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδίδει ροπή εκκίνησης μέχρι 160% της ονομαστικής ροπής του φορτίου για 0,5 sec και 110% για 1 min κατά την εκκίνηση.

2.2 Ο ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να χρησιμοποιεί τελευταίας γενιάς ψηφιακή τεχνολογία PWM. Προτίμηση θα πρέπει να δωθεί σε συστήματα όπου η κυματομορφή εξόδου είναι ημιτονοειδής σε όλες τις συχνότητες έτσι ώστε η ισχύς του κινητήρα να αποδίδεται πλήρως στις ονομαστικές στροφές και να μην απαιτείται υπερδιαστασιολόγηση του κινητήρα.
Οι προμηθευτές θα πρέπει να επιδείξουν γραφικές παραστάσεις δοκιμών με το πώς αυξάνεται η θερμοκρασία του κινητήρα με την χρήση του ρυθμιστή στροφών, όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε πλήρες φορτίο στις ονομαστικές στροφές. Οι δοκιμές θα πρέπει να βασίζονται σε θερμοκρασιακή μεταβολή τάξεως Β σε μόνωση τυλίγματος τάξεως F.

Αν μειώνεται η απόδοση του κινητήρα, ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει καμπύλες που να δείχνει την αναγκαία μείωση της απόδοσης του κινητήρα, σε θερμοκρασιακή μεταβολή τάξεως Β, σε πλήρες φορτίο στις ονομαστικές στροφές ώστε να διαβεβαιώσει ότι δεν λαμβάνει χώρα υπερθέρμανση του κινητήρα.

2.3 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διορθώνει αυτόματα την τάση εξόδου κατά τη διάρκεια διακυμάνσεων της τροφοδοσίας +/- 10% για να αποτρέψει την απώλεια ροπής και μεταβολών των στροφών κατά τη λειτουργία του κινητήρα.

2.4 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λειτουργία « Αυτόματης Βελτιστοποίησης Ενέργειας » που συνεχώς προσαρμόζει την τάση εξόδου σε μειωμένο επίπεδο ώστε να αποδίδεται ο μέγιστος βαθμό απόδοσης του κινητήρα σε οποιοδήποτε μερικό φορτίο .

2.5 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διορθώνει αυτόματα τη συχνότητα και την τάση για να διατηρεί σταθερή ταχύτητα κινητήρα στο +/- 0.5% των ονομαστικών στροφών. Η ακρίβεια θα πρέπει να διατηρείται σε εύρος ταχύτητας και φόρτισης από 10% σε 100% χωρίς τη χρήση ελέγχου κλειστού βρόχου.

2.6 Παρεμβολές από ραδιοφωνικά παράσιτα (Radio Frequency Interference)

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί στους υποψήφιους προμηθευτές ότι οι εγκαταστάσεις που θα τοποθετηθούν οι ρυθμιστές, περιλαμβάνουν εξοπλισμό ευαίσθητο σε παρεμβολές (RFI ) όπως για παράδειγμα PLC ή Computers. Πλήρης συμμόρφωση προς τα διεθνή πρότυπα πρέπει να απαιτηθεί. Ο ρυθμιστής στροφών θα πρέπει να είναι καλά προστατευμένος και να έχει ατρωσία σε ηλεκτρικές διαταραχές έτσι ώστε να διασφαλιστεί υψηλή αξιοπιστία.

Οι ρυθμιστές στροφών θα πρέπει να είναι συμβατοί με τα πρότυπα ατρωσίας EMC :

· EN 61000-4-2 (IEC 1000-4-2): Electrostatic discharges (ESD)
Ηλεκτροστατική εκκένωση από ανθρώπους

· EN 61000-4-3 (IEC 1000-4-3): Incoming electromagnetic field radiation, amplitude modulation.
Επιπτώσεις από εξοπλισμό radar και πομπών ραδιοσυχνοτήτων καθώς και από εξοπλισμό ασυρμάτων ή κινητής τηλεφωνίας.

· EN 61000-4-4 (IEC 1000-4-4) Burst transients.
Αιχμές που προκαλούνται από ανοιγοκλεισίματα διακοπτών, ρελέ, ή παρόμοιου εξοπλισμού.

· EN 61000-4-5 (IEC 1000-4-5) Surge transients.
Αιχμές που προκαλούνται π.χ. από κεραυνό που πέφτει κοντά στις εγκαταστάσεις.

· ENV 50140: Incoming electromagnetic field, pulse modulated.
Επιπτώσεις από κινητά τηλέφωνα GSM.

· ENV 50141: Cable-borne HF.
Επιπτώσεις από ραδιοφωνικούς πομπούς συνδεδεμένους στην ίδια τροφοδοσία

· VDE 0160 class W2 test pulse: Mains transients.
Επιπτώσεις από υψηλής ενέργειας αιχμές που προέρχονται αό έκρηξη γενικής ασφάλειας, ενεργοποίηση πυκνωτών αντιστάθμισης αέργου ισχύος κ.λπ.

Οι ρυθμιστές στροφών θα πρέπει να είναι συμβατοί με τα διεθνή πρότυπα εκπομπών EMC :

· EN 55011/55022 Class Α: Cable born from (150Khz-30Mhz). Radiated (30Mhz-1Ghz.)
Ο ρυθμιστής θα πρέπει να είναι συμβατός με το EN 55011/55022 Class A με 150 m θωρακισμένο ( μπλενταρισμένο) καλώδιο.

· EN 55011/55022 Class Β: Cable born from (150Khz-30Mhz)
Ο ρυθμιστής θα πρέπει να είναι συμβατός με το EN 55011/55022 Class Β με 50 m θωρακισμένο ( μπλενταρισμένο) καλώδιο.

Οι ρυθμιστές στροφών θα πρέπει να έχουν μεταλλικά περιβλήματα ( για να σχηματίζεται κλωβός Faraday ) ώστε να περιορίζεται ο θόρυβος RFI που εκπέμπεται από το ρυθμιστή. Τα μεταλλικά περιβλήματα θα πρέπει να είναι γειωμένα με σύνδεση χαμηλής σύνθετης αντίστασης με την κεντρική γείωση.

Ξεχωριστά RFI φίλτρα

Οπου προσφέρονται ξεχωριστά RFI φίλτρα (οχι ενσωματωμένα), θα πρέπει να προσκομισθούν τεχνικές εκθέσεις που να δείχνουν αποτελέσματα δοκιμών με το συνδυασμό εξωτερικού φίλτρου – ρυθμιστή και να επιβεβαιώνουν τη συμβατότητα με EN55022. Θα πρέπει επίσης να αναφέρεται ρητά και το μέγιστο μήκος του καλωδίου.

Τα εξωτερικά φίλτρα θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε μεταλλικό περίβλημα, του ίδιου βαθμού προστασίας με τον ρυθμιστή και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους ακροδέκτες τροφοδοσίας του ρυθμιστή.

Πυρήνες φερρίτη (Ferrite cores) που τοποθετούνται στα καλώδια της τροφοδοσίας δεν θεωρούνται σαν φίλτρα RFI .

2.7 Αρμονικές και συντελεστής ισχύος

Oι υποψήφιοι προμηθευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση περιέχει αρκετά φορτία που δημιουργούν αρμονικές. Οι πληροφορίες που ζητούνται σ’αυτή την παράγραφο των προδιαγραφών είναι σημαντικές για τον υπολογισμό των ορίων των συνολικών αρμονικών διαταραχών της εγκατάστασης.

Τα αρμονικά ρεύματα στην τροφοδοσία, που δημιουργούνται από το ρυθμιστή στροφών, πρέπει να περιορίζονται με τη χρήση εξωτερικών αυτεπαγωγών ( πηνίων) στην τροφοδοσία των ρυθμιστών ή με αυτεπαγωγές στο ενδιάμεσο DC κύκλωμα του ρυθμιστή. Προτίμηση θα πρέπει να δωθεί στους ρυθμιστές που περιλαμβάνουν ενσωματωμένα πηνία στο ενδιάμεσο κύκλωμά τους.

Οι ρυθμιστές που δεν περιλαμβάνουν πηνία στο ενδιάμεσο κύκλωμα, θα πρέπει να παραδωθούν με εξωτερικά τριφασικά πηνία στην τροφοδοσία των ρυθμιστών. Τα πηνία αυτά θα πρέπει να συνδεθούν σε κάθε φάση και θα πρέπει να έχουν ελάχιστη σύνθετη αντίσταση 5%. Τα πηνία θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μεταλλική κατασκευή με τον ίδιο βαθμό προστασίας με τον ρυθμιστή.

Σε περίπτωση που προσφέρονται εξωτερικά πηνία καταστολής αρμονικών, οι προμηθευτές θα πρέπει να αναφέρουν το ποσοστό της πτώσης τάσης πάνω στα πηνία σε πλήρες φορτίο και να ενημερώνουν πως ο ρυθμιστής θα αντιδρά στην χαμηλότερη τάση.

Οι υποψήφιοι προμηθευτές θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην προσφορά τους ένα φάσμα από τα ρεύματα που δημιουργούνται από αρμονικές, σε εύρος από την 1η έως την 25η αρμονική και θα δηλώνουν και το cos f1 και το συντελεστή ισχύος του ρυθμιστή στο 100% του φορτίου.

Ο υπολογισμός του συντελεστή ισχύος θα πρέπει να βασίζεται στον λόγο του βασικού ρεύματος και της μετατόπισης του από την τάση, προς τη συνολικό RMS ρεύμα που περιλαμβάνει όλα τα αρμονικά ρεύματα μέχρι και την 25η αρμονική.

Το Cos f1 δεν θα γίνει αποδεκτό σαν συντελεστής ισχύος δεδομένου ότι ισχύει μόνο για φορτία που καταναλώνουν ημιτονοειδές ρεύμα.

2.8 Προκειμένου να εξουδετερωθούν οποιαδήποτε φαινόμενα συντονισμού εντός
των ορίων της συχνότητας λειτουργίας, ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει ρυθμίσεις για υπερπήδηση συχνοτήτων. Το εύρος της υπερπήδησης θα πρέπει να ρυθμίζεται σαν ποσοστό των καταγεγραμμένων συχνοτήτων υπερπήδησης. Αν χρησιμοποιούνται κινητήρες υψηλής απόδοσης ο ρυθμιστής θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο αλγόριθμο αντι-συντονισμού.


2.9 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να ακολουθεί την οδηγία IEC 34-17 για τον χρόνο ανόδου ( dV/dt) και την αιχμή της τάσης. Προτίμηση θα πρέπει να δίνεται στους ρυθμιστές που διαθέτουν σύστημα μείωσης των αιχμών τάσης.

2.10 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτόματο συντονισμό και ρύθμιση των βασικών παραμέτρων του κινητήρα. Ο συντονισμός θα βασίζεται σε μετρήσεις της αυτεπαγωγής και της αντίστασης του κινητήρα. Ο συντονισμός θα πρέπει να γίνεται με τον κινητήρα ακίνητο έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η εγκατάσταση πρίν συντονιστεί ο ρυθμιστής.
Ο αυτόματος συντονισμός θα σταματά και θα καταγράφεται σφάλμα αν κατα τη διαδικασία αυτή εντοπίζεται ασυμμετρία στα τυλίγματα.

2.11 O ρυθμιστής θα είναι κατάλληλος για έλεγχο φορτίων υψηλής αδράνειας και ικανός να «πιάνει» έναν κινητήρα που περιστρέφεται κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη λειτουργίας χωρίς να παρουσιάζει σφάλμα ( Είτε από διακοπές της τροφοδοσίας είτε από ανοιγοκλεισίματα του ρελέ μεταξύ ρυθμιστή και κινητήρα). Η λειτουργία αυτή θα διασφαλίζει ότι ένας κινητήρας με μεγάλο αδρανειακά φορτίο που περιστρέφεται ακόμα και στην αντίθετη φορά, μπορεί να ενεργοποιηθεί, να φρεναριστεί σε μηδενική ταχύτητα με έγχυση συνεχούς τάσης ( ενσωματωμένη στον ρυθμιστή πέδηση DC) και στη συνέχεια να επιταχυνθεί στην επιθυμητή ταχύτητα με την ορθή φορά περιστροφής.

2.12 Ο ρυθμιστής στροφών θα διαθέτει τουλάχιστον 3 αυτορυθμιζόμενους (self-tuned) ελεγκτές PID 2 ζωνών που θα επιτρέπουν τον έλεγχο σε κλειστό βρόχο της διεργασίας. Ο κάθε ελεγκτής θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις της ράμπας για να επιτρέπει ομαλή επιτάχυνση κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Θα περιλαμβάνει λειτουργία anti wind-up και θα προγραμματίζεται απευθείας σε μονάδες της διεργασίας, π.χ. m3/h, bar, Pa, κ.λπ. Ο ελεγκτής PID θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας κανονικά ή αντίστροφα, ανάλογα με τη διεργασία.Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της ανάδρασης μέσω σήματος 0/4 - 20mA.
Ο ελεγκτής PID θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται ανάδραση από 2 αισθητήρια. Θα πρέπει να υπολογίζει το Μέγιστο, Ελάχιστο, Αθροισμα, Διαφορά και Μέση Τιμή των 2 σημάτων ανάδρασης. Επιπρόσθετα θα πρέπει να διαθέτει επιλογή Μεγίστου – Ελαχίστου 2 ζωνών, όπου κάθε ζώνη έχει ξεχωριστή επιθυμητή τιμή.

2.13 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει την τετραγωνική ρίζα του σήματος ανάδρασης έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταδότης πίεσης σαν αισθητήρας μετρητής παροχής.

2.14 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λειτουργία SLEEP MODE που μπορεί αυτόματα να σταματά την αντλία ή τον ανεμιστήρα όταν η ταχύτητά του πέφτει κάτω από μια προκαθορισμένη τιμή. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη να μπορούν να προγραμματιστούν οι συνθήκες επανεκκίνησης.

2.15 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λειτουργία «ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ » που επιτρέπει τον έλεγχο και μανδάλωση με εξοπλισμό όπως dampers

2.16 Σε περίπτωση πυρκαγιάς, όταν το σύστημα κεντρικού ελέγχου του κτιρίου (ΒΜS) σταματήσει να λειτουργεί, ο ρυθμιστής θα πρέπει αυτόματα να λειτουργεί σε μια προκαθορισμένη συχνότητα με απενεργοποιημένη τη θερμική προστασία.

2.17 Οι ρυθμιστές θα πρέπει να επιτρέπουν την καλωδίωση κινητήρων σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα. Αν ο ρυθμιστής δεν επιτρέπει αυτό το μήκος καλωδίου, ο υποψήφιος προμηθευτής θα πρέπει να δηλώσει το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος καλωδίου και την τιμή της αυτεπαγωγής των πηνίων εξόδου που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αυξηθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος καλωδίου. Ο υποψήφιος προμηθευτής θα πρέπει να δηλώσει με σαφήνεια την πτώση τάσης και την μείωση της απόδοσης του κινητήρα εφόσον τοποθετηθούν τα συνιστώμενα απ’αυτόν πηνία εξόδου.

2.18 Για να αποτραπεί η συμπύκνωση υγρασίας στον στάτη, ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει λειτουργία προθέρμανσης. Οταν ο κινητήρας σταματήσει, θα λάβει μια χαμηλή συνεχή τάση από τον ρυθμιστή.

2.19 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες προστασίες έτσι ώστε να επιτρέπει τη σύνδεση ρελέ στην έξοδό του προς τον κινητήρα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βάβης των τρανζίστορ ισχύος.




3.0 ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

3.1 Ολες οι αναλογικές και ψηφιακές είσοδοι/έξοδοι θα πρέπει να είναι γαλβανικά απομονωμένες μεταξύ τους και από την τροφοδοσία και θα πρέπει να αντέχουν μια τάση ελέγχου 2.5 KV DC για 1 sec. Για λόγους ασφαλείας, θα γίνουν αποδεκτοί μόνο ρυθμιστές που έχουν ενσωματωμένη γαλβανική απομόνωση.

3.2 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 8 ψηφιακές εισόδους με ταχύτητα σάρωσης μικρότερη από 3msec, 3 αναλογικές εισόδους (0-10 V DC, 2-10 V DC, 1-5 V DC και 0/4-20 mA, και τα αντίστοιχα ανάστροφά τους) με διακριτικότητα 10bit τουλάχιστον και μία είσοδο θερμίστορ

3.3 Για τη μέγιστη ατρωσία σε θόρυβο στις ψηφιακές εισόδους, το ρεύμα λειτουργίας θα είναι κατ’ελάχιστο 10mA στα 24 V για κάθε είσοδο. Το εσωτερικό τροφοδοτικό για την τροφοδότηση των ψηφιακών εισόδων καθώς και αναλογικών αισθητηρίων θα πρέπει να παρέχει κατ’ελάχιστο 200mA στα 24V.

3.4 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει αποσπώμενο χειριστήριο, ΙΡ65 με αλφαριθμητική οθόνη από την οποία θα παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση του ρυθμιστή και του κινητήρα. Τα παρακάτω θεωρούνται ως ελάχιστες απαιτήσεις :

· Επιθυμητή τιμή % του σήματος ελέγχου
· Συχνότητα σε Hz
· Ενδειξη σήματος ανάδρασης
· Ρεύμα , A
· Ροπή %
· Ισχύς kW
· Eνέργεια kWh
· Τάση εξόδου V
· Τάση ενδιάμεσου κυκλώματος V
· Θερμικό κινητήρα %
· Θερμικό ρυθμιστή %
· Κατάσταση εισόδων

Το χειριστήριο θα χρησιμοποιείται για παραμετροποίηση και ρυθμίσεις οι οποίες θα δίνονται σε μορφή μενού.

Το χειριστήριο θα περιλαμβάνει μνήμη στην οποία θα αποθηκεύονται οι παράμετροι του ρυθμιστή και θα μπορεί να φορτώνει και ξεφορτώνει παραμέτρους σε άλλους ρυθμιστές

3.5 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει δύο προγραμματιζόμενες αναλογικές εξόδους για εποπτικό έλεγχο. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ 0-20 mA και 4-20 mA. Οι προγραμματιζόμενες έξοδοι θα αναμεταδίδουν τουλάχιστον την τιμή των στροφών, του ρεύματος και της ροπής.

3.6 Δύο προγραμματιζόμενα ρελέ θα πρέπει να παρέχονται για παρακολούθηση του ρυθμιστή από απόσταση. Κατ’ελάχιστο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού στις καταστάσεις : ready ( ρυθμιστής σε ετοιμότητα), run ( ρυθμιστής σε λειτουργία) , alarm (σφάλμα ρυθμιστή). Οι επαφές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα για φορτίο 2A, στα 250 V. Η λειτουργία του ρελέ run ( ρυθμιστής σε λειτουργία) θα ενεργοποιείται όταν η έξοδος του ρυθμιστή έχει συχνότητα μεγαλύτερη από 0.5 Hz.

3.7 Ο ρυθμιστής θα περιλαμβάνει τους παρακάτω αθροιστές (totalisers) :

· Ωρομετρητής
· Μετρητής κιλοβατωρών

3.8 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να απεικονίζει με κείμενο όλα τα σφάλματα. Τα παρακάτω είναι τα ελάχιστα που μπορεί να απεικονίσει :

· Σφάλμα Ρυθμιστή
· Υπέρταση / Υπόταση
· Υπέρευμα
· Σφάλμα Γείωσης
· Υπερθέρμανση
· Υπεφόρτιση
· Σφάλμα κινητήρα
· Βραχυκύκλωμα
· Σφάλμα σειριακής επικοινωνίας

Ο υποψήφιος προμηθευτής θα πρέπει να αναφέρει αν τα σφάλματα απεικονίζονται με κείμενο ή μέσω ενός αριθμητικού κωδικού.

Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει πλήκτρα ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ / ΕΚΤΟΣ/ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ώστε να είναι δυνατός ο τοπικός χειροκίνητος έλεγχος καθώς και ο αυτόματος απομακρυσμένος έλεγχος από το BMS

3.9 Ο ρυθμιστής θα πρέπει κατά προτίμηση να διαθέτει μια θύρα USB και μια σειριακή θύρα RS485 και να παραδίδεται με το κατάλληλο λογισμικό σε περιβάλλον Windows για παρακολούθηση όλων των σημάτων λειτουργίας και ελέγχου. Το λογισμικό θα επιτρέπει την αλλαγή παραμέτρων των ρυθμιστών με μεταφορά δεδομένων από τον υπολογιστή και αντίστροφα. Το πρόγραμμα και τα στοιχεία των ρυθμιστών θα μπορούν να αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή σε δισκέτα.

3.10 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να έχει ενσωματωμένα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ΜΕΤΑSYS-N2, FLN, X-DRIVER έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί σειριακά απ’ευθείας με τα BMS της LANDIS&STAEFA, JOHNSON CONTROLS, ANDOVER χωρίς να είναι αναγκαία η προσθήκη οποιαδήποτε πρόσθετου λογισμικού ή κάρτας.




3.11 Ο ρτυθμιστής θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται κάρτες επικοινωνίας BACNET, PROFIBUS και LONWORKS σε περίπτωση που απαιτείται να επικοινωνήσει σειριακά με BMS που υποστηρίζουν αυτά τα δίκτυα.

4.0. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

4.1 Ο ρυθμιστής θα διακόπτει με ασφάλεια τη λειτουργία του κάτω από τις παρακάτω συνθήκες και θα ενεργοποιεί το ρελέ σφάλματος. Ο ρυθμιστής θα απεικονίζει με κείμενο το αντίστοιχο σφάλμα:

- Υπέρταση - Υπερθέρμανση
- Υπόταση - Υπερφόρτιση
- Υπέρρευμα - Σφάλμα κινητήρα
- Σφάλμα Γείωσης - Σφάλμα ρυθμιστή

Ο ρυθμιστής δεν πρέπει να καταστρέφεται απο βραχυκύκλωμα ή σφάλμα γείωσης, ούτε από ανοιγοκλείσιμο ρελέ στην έξοδό του.

4.2 Ο ρυθμιστής θα παρέχει τη δυνατότητα αυτόματου και χειροκίνητου reset (επαναφορά από σφάλμα). Το αυτόματο reset θα λειτουργεί μόνο σε υπέρρευμα, υπέρταση ή υπόταση. Στο αυτόματο reset θα υπάρχει προγραμματιζόμενη επιλογή μέχρι 10 προσπαθειών reset ανά σφάλμα πριν ο ρυθμιστής σταματήσει τη λειτουργία και δώσει τη δυνατότητα μόνο για χειροκίνητο reset. Ο χρόνος επανεκκίνησης μετά από σφάλμα στην αυτόματη λειτουργία θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενος. Για λόγους ασφαλείας ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει λειτουργία κλειδώματος του reset σε περίπτωση που ο ρυθμιστής παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα.

Το χειροκίνητο reset θα επιτυγχάνεται μέσω του πληκτρολογίου ή μέσω εξωτερικού σήματος.

4.3 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει δυνατότητα καταχώρησης των σφαλμάτων καθώς και τιμών των βασικών μεγεθών ( ρέυμα, τάση, συχνότητα ).

4.4 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να περιλαμβάνει ηλεκτρονική θερμική προστασία υπερφόρτισης όπου ο χρόνος ενεργοποίησης της προστασίας εξαρτάται από τη συχνότητα λειτουργίας του κινητήρα, το ρεύμα του κινητήρα, τον χρόνο λειτουργίας και το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα. Η συσκευή θα τροποποιεί αυτόματα τον χρόνο ενεργοποίησης του σφάλματος λαμβάνοντας υπ’όψη τη λειτουργία σε χαμηλές ταχύτητες. Σε περίπτωση σφάλματος ο ρυθμιστής θα πρέπει να εμφανίζει στην οθόνη μηνυμάτων το σχετικό μήνυμα

4.5 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να διαθέτει είσοδο για PTC θερμίστορ, που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση που ο κινητήρας του οποίου ελέγχονται οι στροφές διαθέτει θερμίστορ προστασίας και θα σταματά τον κινητήρα όταν η αντίσταση του PTC θερμίστορ αυξάνεται πάνω από την τιμή που αντιστοιχεί σε ασφαλή λειτουργία του κινητήρα. Σε περίπτωση σφάλματος ο ρυθμιστής θα πρέπει να εμφανίζει στην οθόνη μηνυμάτων το σχετικό μήνυμα.

4.6 Ο ρυθμιστής θα πρέπει να συνεχίζει τη λειτουργία του με μείωση απόδοσης και ταχύτητας σε περίπτωση υπερθέρμανσης ή έλλειψης φάσης αντί να σταματά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Social Media :