D

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Μια μελέτη της εταιρείας Υδρευσης-Αποχέτευσης του Μοντερέυ, Μεξικό


Κυριότερα θέματα
· Αποτελεσματικό πρόγραμμα μείωσης απωλειών ύδατος
· Σχηματισμός μιας ομάδας εργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.
· Πρόγραμματα που αφορούν την κατανάλωση

Υπεύθυνος : Francisco G. Cantu Ramos
Servicios de Agua y Drenajed de Monterrey, Mexico
http://www.sadm.gob.mx/

Ιστορικό
Η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Μοντερρέι (ΕΥ-ΑΠ-MO), ένας οργανισμός αποκεντρωμένος από την τοπική Κυβέρνηση του Νέου Λεόν, έχει σχεδιάσει ορισμένες πράξεις για την υλοποίηση καινοτομικών σχεδίων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση του ύδατος και της ενέργειας. Η ΕΥ-ΑΠ-MO εξυπηρετεί ένα πολεοδομικό συγκρότημα 800.000 χρηστών, στην οποία προσφέρει υπηρεσίες παροχής πόσιμου ύδατος και υγειονομικής αποχέτευσης. Η ΕΥ-ΑΠ-MO είναι ένας οργανισμός εξ ολοκλήρου αυτοσυντήρητος που οι πόροι του εξαρτώνται αποκλειστικά από τους πόρους που εισπράττει από τους χρήστες έχοντας ως βάση τη συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών.

Η ΕΥ-ΑΠ-MO έχει προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο μια επιχειρησιακή αντίληψη η οποία παροτρύνει την ανάπτυξη προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενεργείας και προωθεί την ιδέα της αποδοτικής χρήσης του ύδατος. Η πόλη του Μοντερέυ έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται το 90% των αστικών λυμάτων και προσφέρει ένα πρόγραμμα παροχής κινήτρων για την εκμετάλλευση του επεξεργασμένου ύδατος σε βιομηχανικές διεργασίες και στην άρδευση των κήπων.

Με βάση τα παραπάνω προγράμματα, η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ, έχει μειώσει τα επίπεδα του μη τιμολογήσιμου ύδατος από το 38% κατά το έτος 1998 στο 13% κατά το έτος 2002.

Στόχος
Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργικών και διοικητικών συστημάτων της ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές της δαπάνες. Κατά τα τελευταία 5 έτη, η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα για την εξοικονόμηση ενεργείας και το 2003 έθεσε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα πιο επιθετικό με προορισμό την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Η Διεύθυνση Παραγωγής της ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ έχει αναπτύξει το πρόγραμμα αυτό παρακολουθώντας τις δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια και τον παραγόμενο όγκο ύδατος, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα του εξοπλισμού που διαθέτει, και ιδιαίτερα των αντλητικών συγκροτημάτων που γενικά παρουσιάζουν σημαντικής ευκαιρίες βελτιστοποίησης. Οι στόχοι του προγράμματος συμπεριλαμβάνουν τη μείωση κατά 14 χιλιοστά του δείκτη κατανάλωσης kWh/m3 κατά τη διάρκεια του 2003, πετυχαίνοντας μείωση του δείκτη από 1.201 kWh/m3 κατά το έτος 2002 στα 1.160 kWh/m3 κατά το έτος 2003.

Κύρια αποτελέσματα του προγράμματος:
· Μείωση του δείκτη κατανάλωσης από τα 1.210 kWh/m3 του 2002 στα 1.173 το 2003 δια μέσου διαφόρων έργων εξοικονόμησης ενέργειας, για την επανάκτηση των απωλειών και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος.
· Δυναμικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα αποδοτικής χρήσης του ύδατος οικιακής χρήσεως κατορθώνοντας να μειωθεί η κατανάλωση 38,51 κυβ. μέτρα στα 31,56 κυβ. μέτρα ανά παροχή.
· Αυτόνομη κάλυψη του 39% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από το υπολειμματικό μεθάνιο.


Κυριότερα κίνητρα
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ έπρεπε να αναπτύξει σαν μια δραστηριότητα άμεσης προτεραιότητας το δικό της πρόγραμμα αποτελεσματικότητας. Από την μια πλευρά, ο υψηλός δείκτης κατανάλωσης στα συστήματα αντλήσεως που διαθέτει προερχόμενος από μια μη ευνοϊκή τοπογραφία με υψόμετρα που φτάνουν μέχρι τα 1.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης, σε συνάρτηση με την αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, έκαναν τις δαπάνες της ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ για ηλεκτρική ενέργεια να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στα έξοδα λειτουργίας της, παρά τις προσπάθειες για μια βελτίωση της αποδοτικότητας.
Στο Νέο Λεόν, η χρέωση ανά KWh αυξήθηκε κατά το 22% από το 2002 στο 2003. Από την άλλη πλευρά, η ευρεία κάλυψη των αναγκών επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ένας παράγοντας ο οποίος συνεισφέρει επίσης κατά σημαντικό τρόπο σε αυτά τα λειτουργικά έξοδα και αποτελεί άλλον ένα από τους κύριους παράγοντες που παρότρυναν την ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ να αναλάβει δράση δια μέσου της επένδυσης του ποσού των 15.17 εκατομμυρίων Πέσος, επιτρέποντας μια ετήσια εξοικονόμηση ενεργείας των 7 εκατομμυρίων Πέσος μετά το έτος 2002. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επεξεργασίας από την άποψη του κόστους ανά κυβικό μέτρο που επεξεργάζεται.
Η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ διαθέτει μια μονάδα επεξεργασίας των αστικών λυμάτων όπου παράγεται υπολειμματική θερμότητα (βίο-αέριο) κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Τέσσερις μονάδες, με μια παραγωγή μεθανίου των 1000 kW η κάθε μια, παράγουν μέχρι και το 30% της ενέργειας που απαιτείται για την εγκατάσταση.

Η πλευρά της κατανάλωσης

Η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ έχει κατορθώσει να γίνουν σημαντικές μειώσεις της κατανάλωσης δια μέσου της επιτυχημένης διεξαγωγής προγραμμάτων που εστίαζαν στην αλλαγή των συμπεριφορών των χρηστών και στην προώθηση του σωστού τρόπου χρήσεως του ύδατος και πραγματοποιώντας προγράμματα για την εκ νέου χρήση των επεξεργασμένων υδάτων της αποχέτευσης για βιομηχανικές διεργασίες.

Επικοινωνία και προώθηση του σωστού τρόπου χρήσεως του ύδατος

Οι κυριότερες δραστηριότητες που έλαβαν χώρα από την άποψη αυτή συμπεριλαμβάνουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης το οποίο εφαρμόζεται εδώ και 15 χρόνια. Ορισμένες ενέργειες που ξεχωρίζουν είναι:

Η Χορηγία και η προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας του Ύδατος και της Κρατικής Εβδομάδας του Ύδατος.
Η διανομή φυλλαδίων και άρθρων όπου προωθείται η εξοικονόμηση ύδατος σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Η υποστήριξη σε αρκετές εκδόσεις του εκπαιδευτικού περιοδικού «Η Δύναμη του Νερού». Το 2001 παραδόθηκαν αντίτυπα των περιοδικών αυτών σε περισσότερους από 9.000 μαθητές και καθηγητές.
Η πραγματοποίηση διαγνώσεων και γνωματεύσεων, εκπαιδευτικές διαλέξεις για τους χρήστες και συζητήσεις σχετικές με την αξία του ύδατος σε διάφορες τοποθεσίες αγροτικών περιοχών.

Η διαφημιστική και εκπαιδευτική εκστρατεία είχε μια θετική απήχηση στα νοικοκυριά. Ο μηνιαίος μέσος όρος κατανάλωσης ανά παροχή ήταν του 38,61 κυβ. μέτρα ανά παροχή το 1997 και το 2002 είχε ήδη φτάσει στα 31.56 κυβ. μέτρα ανά παροχή.

Χρήση των επεξεργασμένων υδάτων

Για την απομάκρυνση των αστικών λυμάτων από την Μητροπολιτική Περιοχή, η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ αύξησε κατά 130 χιλιόμετρα το αποχετευτικό της δίκτυο της μητροπολιτικής περιοχής το 2001 και με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τους τρεις σταθμούς για την επεξεργασία των αποβλήτων. Το επεξεργασμένο νερό στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς, όπως είναι τα συστήματα βιομηχανικής ψύξεως, το πλύσιμο του εξοπλισμού και των υλικών, η λειτουργία των καυστήρων, η δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος, τα συστήματα συντήρησης του πράσινου, και οι τουαλέτες.




Εικόνα 1: Παροχή πόσιμου ύδατος (-) και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (-) (2000-2002)

Ομάδα Ανάπτυξης και τη Διαχείρισης του Προγράμματος Εξοικονόμησης Ενεργείας

Οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Παραγωγής είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν λεπτομερώς τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του, καθώς και τον βαθμό αποδοτικότητας. Αυτοί επιθεωρούν τις ηλεκτρομηχανικές και υδραυλικές παραμέτρους καθώς και την καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας: για να το πράξουν έχουν στη διάθεσή τους στατιστικές της τιμολόγησης του ηλεκτρισμού του προμηθευτή που είναι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού και τους δικούς τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος, και με τα στοιχεία αυτά αυτοί μπορούν να καθορίσουν ένα μέτρο σύγκρισης με την προγενέστερη κατάσταση από την επιβολή των μέτρων. Η ομάδα αυτή έχει την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την λήψη αποφάσεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιλοτικών σχεδίων και με την αξιολόγηση του χρόνου απόσβεσης των επενδύσεων.

Η πλευρά της ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ

Με ένα δίκτυο διανομής των 6.580 χιλιομέτρων, η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ προμηθεύει έναν μέσο όρο 870 εκατομμυρίων λίτρων την ημέρα και η σημερινή της κάλυψη σε πόσιμο νερό είναι του 100% καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Οι πηγές της είναι κατά το 31% υπόγειου τύπου και 69% επιφανειακού τύπου, βασιζόμενη ουσιαστικά στην μεγάλη δυναμικότητα των πηγών της «Ελ Κουτσίλιο», «Σέρρο Πριέτο» και «Λα Σόκα», φτάνοντας στις 143 δεξαμενές ρύθμισης και αποθήκευσης στο σύστημα κλειστού κυκλώματος που διαθέτει. Το αποχετευτικό σύστημα περιλαμβάνει περισσότερα από 5.370 χιλιόμετρα σωληνώσεων φτάνοντας σε μια κάλυψη του 96% της μητροπολιτικής περιοχής του Μοντερρέι. Για την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων, η ομάδα επιλέγει καινούριες τεχνολογίες και εξοπλισμούς υψηλής απόδοσης. Για να υιοθετηθούν κατά έναν μόνιμο τρόπο θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία στην οποία πρώτα θα αναλύονται τα τεχνικά στοιχεία και οι λειτουργικές δαπάνες του υπάρχοντος εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός στη συνέχεια αντικαθίσταται από έναν άλλο δοκιμαστικό που θα τεθεί σε λειτουργία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (2 έως 3 μήνες) ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα τα οφέλη που αποκτήθηκαν σε σχέση με τον αρχικό. Το προσωπικό που αποτελεί την ομάδα εξοικονόμησης ενεργείας συγκρίνει με τις προηγούμενες καταναλώσεις και καθορίζει την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.
Για τα σχέδιά της η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ πάντα αναζητεί τον εξοπλισμό που θα έχει την μικρότερη μηχανική, υδραυλική και ηλεκτρική απώλεια, προσπαθεί επίσης να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της λειτουργίας των αντλιών με μια συχνότητα διαφορετική των 50Hz (δια μέσου ρυθμιστών στροφών κινητήρων) και την από κοινού ανάπτυξη 2 ή περισσοτέρων παραμέτρων για την επίτευξη λειτουργικών σημείων με λιγότερη ενέργεια και μεγαλύτερη παραγωγή. Οι επενδύσεις που έγιναν κατά το 2001 σε νέα τεχνολογία επέτρεψαν στην ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ μια εξοικονόμηση 5.709,403 kWh ετησίως το 2002.
Η αποκτημένη από την ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ τεχνολογία εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες για την εξοικονόμηση ενεργείας και συμπεριλαμβάνει ομαλούς εκκινητές κινητήρων, ρυθμιστές στροφών κινητήρων, κινητήρες υψηλής απόδοσης, αντλίες χαμηλής τριβής και λιγότερης φθοράς. Το 1998 η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα χωρισμού σε τομείς για την μείωση του μη τιμολογήσιμου ύδατος το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003. Αυτό το εξειδικευμένο πρόγραμμα, ουσιαστικά ανεπτυγμένο από το ίδιο το προσωπικό της ομάδας εξοικονόμησης ενεργείας, βασικά είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό καταναλωτικών περιοχών και την εκτέλεση μιας πολύ αυστηρής διαδικασίας υδροστατικής δοκιμής και ανίχνευσης διαρροών σε χρήστες, σωλήνες και βαλβίδες του συστήματος, εμπλέκοντας τους ίδιους τους χρήστες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν και να σταματήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις φυσικές διαρροές του συστήματος και τις παράνομα συνδεδεμένες παροχές.




Η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ χρησιμοποιεί ένα σύστημα επεξεργασίας που περιλαμβάνει 3 σταθμούς επεξεργασίας στην μητροπολιτική περιοχή και 9 εκτός από αυτή, καλύπτοντας το 90% των λυμάτων της πόλης. Στους σταθμούς αυτούς η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ προσπαθεί συνεχώς να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση ρεύματος και ύδατος. Κατά τη διάρκεια του 2001 η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ επένδυσε 12.16 εκατομμύρια Πέσος σε νέα τεχνολογία με το οποίο μειώθηκε κατά το 19,8% η κατανάλωση ρεύματος κατά τη διάρκεια του 2002 στους σταθμούς αυτούς. Επιπροσθέτως, ο Σταθμός Επεξεργασίας Αποβλήτων «Δούλσε Νόμβρε», αντικατέστησε το σύστημα έγχυσης καθαρού οξυγόνου με ένα σύστημα έγχυσης αέρος.


Έλεγχος και επαλήθευση της εξοικονόμησης

Για να καθοριστεί η επιτυχία του προγράμματος, η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ ορίζει την αποδοτικότητα από την άποψη της εξοικονόμησης σε kWh/m3. Η ΕΥ-ΑΠ-ΜΟ αναλύει τα δεδομένα της ενεργείας αξιολογώντας μόνο το δείκτη κατανάλωσης (kWh/m3) το οποίο την οδηγεί σε ένα μικρότερο λειτουργικό κόστος ανάλογα με το πόσο θα μειωθεί η παράμετρος αυτή.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που πέρα από το να συνεισφέρει στη μείωση του συνολικού δείκτη της κατανάλωσης, επιτρέπει και τη βελτίωση των υπηρεσιών της και τη διεύρυνση του αριθμού των χρηστών δίχως να αυξηθούν τα έξοδα άντλησης, είναι ο όγκος υδάτων που έχει επανακτηθεί από το πρόγραμμα του διαχωρισμού σε τομείς. Στην Μητροπολιτική Περιοχή του Μοντερρέι, μεταξύ του 1997 και του 2002 όπου και τελείωσε το πρόγραμμα του διαχωρισμού σε 515 τομείς συνολικά, καταγράφηκε μια αύξηση στον αριθμό των χρηστών κατά το 17,4%, ενώ η παροχή πόσιμου ύδατος αυξήθηκε κατά το 4,3% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίο σημαίνει μια ουσιαστική βελτίωση στην αποτελεσματική χρήση του δικτύου διανομής πόσιμου ύδατος.
Επίσης η εταιρία παροχής υδάτων του Μοντερρέι διαθέτει ένα πρόγραμμα «εκ νέου χρήσης του ύδατος» που το 2002 είχε 71 χρήστες εγγεγραμμένους που εκμεταλλεύτηκαν 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Εικόνα 2: Παροχή πόσιμου ύδατος σε σχέση με τον αριθμό των χρηστών (1997-2002)


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Social Media :