D

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ




Πως θα επιλέξετε το σωστό σύστημα ελέγχου κινητήρων και θα μειώσετε τα έξοδά σας.


Μειώστε τα κόστη, βοηθώντας τη διατήρηση των ενεργειακών πηγών και προστατεύοντας το περιβάλλον


Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργώντας την επιθυμία για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία, τη ναυτιλία και το εμπόριο. Αν αυτό γίνει εφικτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να διατηρήσουν σταθερό το κόστος λειτουργίας τους ή ακόμα και να το μειώσουν, παρ’όλη την ανοδική τάση των τιμών. Οι μηχανικοί των εργοστασίων μπορούν να πετύχουν ανταγωνιστικά οφέλη μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας στις δραστηριότητές τους , με ανάλογη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Εκτός από τους καθαρά εμπορικούς λόγους, υπάρχουν επίσης κοινωνικοί λόγοι – όπως η αλλαγή κλίματος - για τη χρήση των διαθέσιμων πηγών με σύνεση ώστε να μειωθεί δραστικά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες από την πλευρά των κρατών για προώθηση της τεχνολογίας ενεργειακής απόδοσης. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή οδηγία (2005/32/EC) διευκρινίζει τις απαιτήσεις όσον αφορά τον περιβαλλοντολογικά συμβατό σχεδιασμό των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Αυτή η οδηγία επιβάλλει την πολιτική ενσωμάτωσης των προϊόντων η οποία λαμβάνει υπόψη της όλο τον κύκλο της ζωής του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, από την παραγωγή έως και την κατανάλωση.

Η τεχνολογία των ρυθμιστών στροφών – Μια τεχνολογία κλειδί

H τεχνολογία των ηλεκτρονικών ρυθμιστών στροφών είναι η λύση στην αύξηση της ενεργειακής επάρκειας. Επί του παρόντος, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη και γρήγορη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενέργειας των κινητήρων στα ψυγεία , στα κλιματιστικά και σε πολλούς μειωτήρες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, μπορεί να βελτιωθεί με την ρύθμιση της ταχύτητας τους. Μόνο στον βιομηχανικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά θα υπάρξει 15% μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας από τα ηλεκτροκίνητα συστήματα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή επειδή όποια μέτρα και αν πάρουν οι καταναλωτές, πρέπει πάντα να αναλύονται τα προσδοκόμενα οφέλη τους , προτού γίνει η εφαρμογή τους.

Ο κανόνας είναι: Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ !



Γρήγορη, εύκολη και χαμηλή σε κόστος εξοικονόμηση


Ο στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας όχι μόνο στα νέα αλλά και στα ήδη υπάρχοντα συστήματα και μηχανήματα. Σαν βασικός κανόνας, το πρώτο πράγμα που θέλουν οι χειριστές όπως επίσης οι μηχανικοί και οι κατασκευαστές των συστημάτων είναι μέτρα τα οποία είναι εύκολα στην εφαρμογή, γρήγορα και, κυρίως οικονομικά.

«Έξυπνη» εξοικονόμηση

Υπάρχει προοπτική για εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Είτε πρόκειται για αυτοματισμό κτιρίων, είτε για συστήματα μεταφοράς είτε για χημικές διεργασίες, η δυσκολία έγκειται στον προσδιορισμό δυνατοτήτων εξοικονόμησης και στην εύρεση του αποδοτικότερου τρόπου εκμετάλλευσής τους. Όταν αναλαμβάνουν δράση ώστε να ανακαλύψουν δυνατότητες εξοικονόμησης, οι υπεύθυνοι των εταιρειών οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα πλεονεκτήματα που θα αποφέρει η συγκεκριμένη δράση. Ειδικά οι αντλίες και οι ανεμιστήρες προσφέρουν απαράμιλλες προοπτικές για εξοικονόμηση ενέργειας.
Μολονότι τα επίπεδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιών και των ανεμιστήρων είναι από τα υψηλότερα στις βιομηχανικές εφαρμογές, στην περίπτωση των φυγoκεντρικών αντλιών και των ανεμιστήρων, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται αισθητά σε αναλογία με τον κύβο των στροφών τους.
Η εγκατάσταση ρυθμιστών συχνότητας σε όλες τις αντλίες και τους ανεμιστήρες και ο έλεγχος των στροφών τους, θα ήταν μια γρήγορη και εύκολη λύση. Το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν πτωτική τάση, τους καθιστά ολοένα και πιο ελκυστικούς και διευκολύνει μια τέτοια προσέγγιση.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί δεν είναι όλες οι αντλίες και όλοι οι ανεμιστήρες κατάλληλοι για ρύθμιση στροφών. Επιπλέον ο φθηνότερος ρυθμιστής στροφών δεν προσφέρει πάντα μια οικονομική λύση.
Παρόλο που σε πολλές εφαρμογές η χρήση των μετατροπέων συχνότητας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε μερικές εφαρμογές μπορεί να είναι και αντιπαραγωγική!
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ρύθμιση στροφών, συνιστάται από οικονομικής άποψης, σχεδόν στο 50% των ηλεκτροκινητήρων. Πέρα από το είδος της εφαρμογής, το μέγεθος της εξοικονόμησης καθορίζεται από τα «κρυφά» κόστη που δημιουργούνται από τους χρησιμοποιούμενους μετατροπής συχνότητας. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις το αντίτιμο που πληρώνεται για μια πιο ικανοποιητική σε απόδοση συσκευή, αποσβένεται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Συνεπώς, εκτός από τα τεχνικά θέματα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ζητήματα εμπορίας και διάθεσης , προτού παρθεί μια απόφαση για μια επένδυση, ώστε να αποφευχθεί μια μη οικονομική και αντιπαραγωγική ενέργεια.
Για να επιτευχθεί το σωστό ισοζύγιο μεταξύ κόστους και απόδοσης, οι χρήστες που είναι υπέρ αυτής της προσέγγισης πρέπει να κάνουν την επιλογή τους όχι με βάση ποιος μετατροπέας συχνότητας είναι ο φθηνότερος, αλλά με βάση το ποια επιλογή προσφέρει την πιο αποδοτική και πληρέστερη λύση σε όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Social Media :